Smalspoor op de baan

Alleen het smalspoor op de treinbaan wordt geautomatiseerd. Er is voor gekozen dit geheel zelf te ontwikkelen met de Arduino computer. Omdat er veel I/O (input/output) is, wordt de Arduino MEGA gebruikt. Deze heeft 52 digitale pinnen en 16 analoge.

De ontwikkeling en de resultaten van de automatisering kunt u op deze site vinden. Deze zal hiervoor ook regelmatig worden ge-update.

Op dit moment zijn op een na alle integratietesten testen uitgevoerd: er is nog wat onduidelijkheid over de L298N aansturing.
Op dit momnet is al aangetoond dat een locomotief van een spoor naar een ander spoor te sturen is. De locomotief start op een vooraf bepaald spoor, rijdt over een wissel naar een plaats verder op en houdt daar 4 sekonden stil bij een reed contact. Dan wordt het wissel omgezet en rijdt de loc terug naar een ander spoor. Daar wordt gestopt bij weer een reed contact.

Uitbreidingen in de toekomst:
- activeren van een opvoerband
- "real time" aansluiting op een PC
- het opengaan van deuren van de locloods
- aanzetten van de watermolen

Om de baan te kunnen aansturen worden voor de locomotief gegevens vastgelegd. Ook wordt gebruik gemaakt van een spoorboekje en tot slot worden rijwegen gedefinieerd. Data hiervan wordt in ARRAYS opgeslagen. Deze worden uitgelezen door het programma om te bepalen welke loc wanneer moet rijden en waar naar toe.
Omdat iedere loc bij een zelfde voltage met een andere snelheid rijdt, wordt voor elke loc een waarde opgenomen in de array. Wanneer de betreffende loc gaat rijden wordt deze waarde door het programma gebruikt om met behulp van de mogelijheid van Pulse Width Modulation de verschillende locs op acceptabele snelheden te laten rijden.
Hieronder het algemene schema van de smalspoor aansturing: